torstai 28. heinäkuuta 2022

Arvostelussa koronan toinen tuotantokausi

Koronan toinen tuotantokausi parani loppuaan kohti, mutta kolmannen tuotantokauden alkaessa sarja on Simpsonien tiellä



Korona: Season 2

3,5/5

Netflix, Viaplay, HBO, televisio, Tokentube

Kun koronan toinen tuotantokausi alkoi pyöriä alkuvuodesta 2021, minä ja monet muut sarjaan jo ensimmäisellä tuotantokaudella kiinnittyneet odotimme posket hehkuen uusia jaksoja. Ensimmäinen kausi 2020 päätettiin mielenkiintoisiin cliffhangereihin, joissa voi nähdä katsojaa koukuttavaa laskelmointia mutta myös aidon kutkuttavaa eeppisyyttä. Rokotukset olivat alkamassa, ja juuri ennen vuodenvaihdetta ensimmäiset hoitoalan työntekijät saivat omat pistoksensa.

Toinen tuotantokausi osoittautui kuitenkin kevätjaksojen osalta valtavaksi pettymykseksi. Ensimmäisen tuotantokauden päättänyt deus ex machina -ratkaisu rokotteista typistyi, kun niiden tuotannossa oli aluksi toimitusvaikeuksia. Astra Zenecan lyhyt cameo lyhytaikaisesti käytettynä kansanrokotteena tuntui turhalta täytteeltä. Kevään 2021 lockdown oli ensimmäisen kauden tapahtumia jäljittelevää tarpeetonta toistoa, joka ei yltänyt draaman kaarellaan edellisen tasolle.

Siinä missä ensimmäisellä kaudella Uusimaa eristettiin Puolustusvoimien avulla kuin dystopiaelokuvassa ja bisneksiä läimittiin kiinni, toinen kausi tarjosi vähemmän kiinnostavia käänteitä. Jopa koulusulut jäivät paikallisiksi, kömpelösti käsikirjoitetuiksi hybrideiksi. Katsojia aiemmin viihdyttäneen Sarmasteen ja Tiina Jylhän maskijupakan kaltaiset koomiset pläjäykset loistivat poissaolollaan. Edes nalleja ei enää kiinnitetty ikkunoihin. Käsikirjoittajat vaikuttivat laiskistuneen.

Paukkuja ladattiin selvästi syksyyn. Toinen kausi olisikin lässähtänyt pannukakuksi, ellei syksy olisi tarjonnut joukon kiinnostavia käänteitä. Rokotteiden suojaava vaikutus alkaa olla laskemaan päin, ja tehosteannokset näyttävät tarpeellisilta. Sanna Marinin henkilöhahmoon tehty jännittävä – joskin hieman epäuskottava – muutos kuivahkosta asianaisesta julkkisten kanssa bilettäväksi pääministeriksi on tarjonnut lukuisia farsseja. Sen sijaan rokotekattavuuden hidas nousu vaikuttaa laskelmoidulta keinolta venyttää jännitystä ja pitkittää sarjaa kolmannelle tuotantokaudelle.

Kolmannen kauden keskeinen aihe tulee selkeästi olemaan kakkoskauden lopussa ilmaantunut omikron-muunnos. Aika näyttää, riittääkö tämä kannattelemaan sarjaa kokonaiseksi seuraavaksi vuodeksi. Omikronia on syystäkin kritisoitu kömpelöksi tekohengitykseksi.

Koronan henkilögalleria on edelleen hulvaton, joskin henkilöhahmoista monet ovat kokeneet flanderisaation, yhden piirteen tietoisen koomisen korostamisen. Termi tulee Simpsonien Ned Flandersista, josta kirjoitettiin sarjan jatkuessa esimerkillisen naapurin sijaan kiihkokristitty. Sanna Marinin karikatyyriä on revitelty jopa niin paljon, että virkapuhelimet ovat unohtuneet juhlimiselta kotiin. Krista Kiurun sanavalinnat ovat entistä räikeämpiä. Ano Turtiaisesta on tehty tyypillisen Perussuomalaisen juntin sijaan salaliittoteorioihin uskova rokotevastainen hörhö. Vaikka hahmojen muutokset ovat huvittavia, on flanderisaatio perinteisesti toiminut synonyymina heikentyvälle käsikirjoituksen tasolle.

Koronan toinen kausi osoittautuu siis kokonaisuudessaan mukiinmeneväksi ja viihdyttäväksi. Tällä hetkellä huhutaan, että myös neljäs kausi voi olla tulossa. Sarjan pitkittyessä jo tässä vaiheessa toisteisten juonenkäänteiden varaan on kuitenkin vaarana, että korona on ikisarjaksi venyneen Simpsonien tiellä. Jo nyt sarja on alkanut toistaa itseään, ja muuttuessaan puuduttavaksi jauhannaksi korona ei viihdytä enää ketään. Toivottavasti tuotanto ymmärtää lopettaa sarjan aloissa eikä päädy amerikkalaisen sitcom-animaation tapaan pyörimään loputtomiin vain valjuna varjona entisestään.

--------------------------

Kirjoitettu alkujaan joulukuussa 2021.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti