perjantai 16. toukokuuta 2014

Alastonmallina osa 3

Sain kuin sainkin jatkoa vielä lisää taidemallin työlleni. Lyhyessä ajassa kalenterini täyttyi posetuksella, kun sekä Ingmanilta että Muotoiluakatemialta otettiin yhteyttä. Ingmanilla olin aprillipäiväviikolla poseeraamassa lähes 30 tunnin ajan kakkosvuositason kuvataiteilijoille, jotka saivat ilmaista työssään vapaasti ottamaani asentoa (värimaailma, paperin koko, piirrosvälineet kaikki vapaita), sekä entuudestaan tutulle K13-luokalle, jonka kanssa pääsin tutustumaan kuvanveiston maailmaan. Samoin Muotoiluakatemialla olin maaliskuun lopusta toukokuun alkuun kuvanveistossa mallina, kun entinen malli joutui perumaan keikkansa terveydellisistä syistä (asennot kävivät liian rankoiksi lasta odottavalle mallille).

Kuvanveistosta tulee sanana varmaankin mieleen jonkinlainen (marmorinen?) kivi, johon muotoillaan talttojen ja vasaroiden avulla veistos. Väärä luulo: kummallakin koululla käytettiin savea. Savi lieneekin ollut kätevämpi muotoilumassa opiskelijoille, joista monet muotoilevat ensimmäistä kertaa elävän mallin avulla patsasta. Kiveä hakatessa yksi virhe voi pilata kaiken, mutta savea voi lisätä ja poistaa vapaasti. Lisäksi savi on yksinkertaisesti halvempaa.

Koulujen ajankäyttö erosi hieman toisistaan: Ingman varasi aikaa yhden saviveistoksen tekoon noin 20 tuntia: aluksi mallasimme asentoa, ja päädyimme istuvaan, epäsymmetriseen asentoon oppilaiden ehdotusten perusteella. Tämän jälkeen käytettiin noin pari tuntia erilaisten mittojen ottamiseen: hartioiden leveys, pään pituus, selän pituus, alustan ja alustan istuinosan mitat... (jos jotakuta nyt niin kiinnostaa niin pippeliä ei mitattu) Mittojen perusteella muodostettiin erilaiset mittakaavapiirrokset tulevaa veistosta varten: edestä, takaa, ylhäältä päin, sivusta. Lopulta siirryttiin itse patsaan veistämiseen. Piirrokset ja edelleen poseeraava malli pyrkivät tukemaan toisiaan patsaan tekemisessä. Työt onnistuivat hyvin ja monet saivat niihin paljonkin yksityiskohtia aikaiseksi, mutta asennon mutkikkuus toi haastavuutta työn kuivuessa: monet alkoivat halkeilla.

Tämänhän Erkin pepussa on revitelty! Patsaaseen koverretaan reikä, jotta se kuivuisi tasaisemmin.
Muotoiluakatemialla panostettiin määrään: kaksi eri ryhmää tekivät minusta istuvan asennon ja seisovan asennon. Jälkimmäisessä muotoiltiin vain torso (ylävartalo) tai reisien aluetta. Pari oppilasta tekivät myös käteni asentoa jäljittelevät veistokset. Edellisen mallin kanssa he olivat lisäksi tehneet patsaan makaavasta asennosta.

6. toukokuuta mallailin viimeistä kertaa tälle lukukaudelle. Syksyllä keikkaa on mahdollisesti luvassa lisää, mutta näistä kokemuksista tuskin tulen enää kirjoittamaan, ellei vastaan tule jotain todella uutta juttua. Takana on 180 tuntia nakuilua ja arviolta 170 ihmistä. Kokemus on ollut vapauttava ja ihmisenä kasvattava.


Vastataan vielä lopuksi joihinkin työhöni liittyviin kysymyksiin, joita olen saanut. Osaan olen vastannut jo aiemmissa teksteissä ( osa 1 ja osa 2 ), mutta tässä kysymykset ovat koottuina.

Palkkaus? 
- 10 - 30 € / h, keskimäärin 15 € / h.

Kummallakin oppilaitoksella noin 15 € per tunti (Ingmanilla 15€, Muotoiluakatemialla 15,16€). Pohjois-Savon Opisto näytti tarjoavan omassa hakemuksessaan mol.fi -sivustolla yhdentoista ja Kuopion kansalaisopisto 16,50 euron tuntipalkkaa, mutta näihin paikkoihin en päässyt hakiessani.

Palkkaan voi tulla iltalisää (muistaakseni 25%), jos töitä on kello 18 jälkeen, ja lauantailisää (samoin 25% muistaakseni), jos työt ovat lauantaina.

Kaikki omat palkkani on maksanut yksityinen taho, säätiö/yhdistys, vaikka osa kouluista onkin julkisin varoin ylläpidettyjä.

Tunnen Helsingistä yhden mallin töitä tekevän tytön, ja hän saa kymmenen euron tuntipalkkaa. Todennäköisesti palkkaus on suurissa kaupungeissa pienempi, koska innokkaita itsensäpaljastajia on tarjokkaiksi asti. Pienemmillä paikkakunnilla palkkaus on omien kokemusteni mukaan parempi, sillä mallin löytäminen on hankalampaa.

LISÄYSTÄ: Syksyllä 2014 paras palkkani oli eräällä opistolla 24,59€/oppitunti. Yhdeksi oppitunniksi laskettiin 45 minuuttia, joten käytännössä palkkani oli siten 32,80€/h. Ei huono!

Mihin kouluissa tarvitaan elävää mallia? Miksi mallin täytyy olla alasti?
(kysymys lisätty 11/14)

Elävästä mallista piirtäminen/muotoilu on monin tavoin erilaista verrattuna kuvaan tai patsaaseen. Se kehittää muun muuassa oppilaan anatomian tuntemusta (monilla elävän mallin kursseilla käydään myös teoreettisia anatomian oppitunteja lihaksista, luista ym rakenteista) ja auttaa kolmiulotteisen kohteen havainnoimisessa. Kursseilla olen itsekin päässyt näkemään, kuinka oppilaat kehittyvät usein hapuilevan alun jälkeen.

Monesti ihmiset piirtävät alastonmalliakin katsellessaan paperiin omaa vartaloaan. Etenkin vähemmän kokeneet oppilaat siirtävät omaa vartaloaan havainnoimansa tilalle: muodostaahan oma kehomme merkittävästi käsitystämme myös muiden kropista. Erään vaatetusalan ryhmän kurssilla (oppilaat noin 15-20 -vuotiaita) huomasin kiinnostavasti, kuinka muutama vartaloltaan vielä lapsenomaisempi tyttö piirsi myös minut hieman tikkumaisena ja lapsenomaisena paperille. Muun kuvataideopettaja sanoikin, että elävässä mallissa parasta on se, kun oppii, ettei tarvitse piirtää omaa vartaloaan vaan toisen.

Alastomuus on siksi tärkeää, että kehon lihakset, luut ynnä muut muodot erottuvat. Taidemalli ei kuitenkaan ole aina työssään alasti: esimerkiksi vaatetusalalla malli voi olla puettu. Kerran teimme Ingmanilla vaatetusryhmän kanssa kaksi kuvaa: sama asento, toisessa alasti, toisessa vaatteet päällä. Varjostukset, valot ja ääriviivat kokivat vaatteiden värien, roikkuvuuden ja puristavuuden myötä muutoksia.

Jännittikö?
- Ensimmäisellä kerralla muistan ajatelleeni hämmentyneenä: "ei vittu, mä teen tämän". Alastomuudesta tulee kuitenkin aika arkista nopeasti sekä oppilaille että mallille itselleen.

Ovatko oppilaat nauraneet tai käyttäytyneet muutoin epäasiallisesti?
- Oppilaiden käytös on ollut asiallista. Työsuojelullisista syistä oppilaita yleensä opastetaan ennen kurssia kunnioittavaan käytökseen: mallia ei saa häiritä, ilkkua, nauraa tai tuijotella mitenkään ylimääräisesti mallin ollessa tauolla eli vaatteet päällä – jälkimmäisestä tosin en ole perustanut itsekään, sillä yleensä tauoilla olen jutellut oppilaille, monien kanssa välit ovat kehittyneet varsin tuttavallisiksi. Samoin oppilaat eivät saa ottaa kuvia töistään mallin poseeratessa, ja tietysti mallista ei ole sallittu ottaa kuvaa. Joitakin oppilaita olen tosin itse pyytänyt ottamaan fotoa muistoksi / blogia varten.

Kun katson näitä maalauksia, sinun kikkelisi --
- Jotkut ovat sanoneet Iso E:n näyttävän "suorastaan kookkaalta" (ask.fm), mutta ihan normaalikokoinen se on. Joillain kursseilla luokassa on lämpimämpää, joillain kylmempää. Yleensä luokissa on kylmää, joten se on aika rutussa.

Ei, ei ole ruvennut stondaamaan kertaakaan, tilanne on aika steriili eikä ollenkaan intiimi. Jos rupeaisikin ottamaan eteen, ajattelisin jotain himoja heikentävää.

Itseäni on enemmän pohdituttanut, miten naiset saavat hoidettua poseerauksen ilman kiusallisia tilanteita kuukautisten aikana. Kuulemani mukaan osa on pitänyt tällaisina päivinä jaloissaan housuja tai vähintään alushousuja. Eräällä tuntemallani naismallilla ei ole minipillereiden takia kuukautisia, joten hän uskalsi tehdä hommaa ilman verenvuotopelkoa.

Tähän työhön tehtiin myös alusta mukaan. Patsaan pää on lävistetty kepillä hahmon ryhdin ylläpitämiseksi.

Kauanko täytyy poseerata?
- Kerralla poseerataan 20 minuuttia, sen jälkeen taukoa kymmenen minuuttia. Ymmärtääkseni tämä on jonkinlainen sovittu työsuojelullinen systeemi, sillä kaikissa oppilaitoksissa on ollut sama käytäntö ja opettajat ovat olleet siitä kohtuullisen tarkkoja. Jos poseeraus on lyhyempi, tauko on puolet siitä, mutta 20 minuuttia on maximiaika poseeraukselle. Käytännössä työpäivästä kuitenkin taukoa on isompi osa kuin kolmasosa oppilaiden kahvi- ja ruokataukojen takia.

Miten pääsen alastonmalliksi ja missä alastonmalleja haetaan?
- Alastonmalleja haetaan taidemallin (joskus myös elävän mallin tai henkilömallin) nimikkeellä.

Joihinkin paikkoihin täytyy vain osata hakeutua (esimerkiksi satuin vain kuulemaan Muotoiluakatemialla opiskelevalta oppilaalta, että oppilaitoksella olisi tarvetta miesmallille), monet koulut hakevat mallejaan työvoimatoimiston kautta. Ingmanille pääsin mol.fi -sivuston ansiosta. Jos tietää omalta alueeltaan kouluja, joissa mahdollisesti mallia voitaisiin tarvita, kannattaa olla yhteyksissä aktiivisesti itse. Amiskat, taidelukiot, taideteolliset oppilaitokset ja kansalaisopistot voivat tarvita mallia.

Alastonmalliksi hakiessa suosittelen esittelemään itsensä (olen itse kertonut nimeni, yhteystietoni, ikäni, pituuteni, painoni ja kuvaillut ulkonäköäni androgyyniseksi) ja laittamaan toki pari kuvaa itsestään – itse laitoin kaksi kuvaa, joissa minulla oli vaatteet päällä, sekä kaksi exäni taidealastonkuvaa, joista vartaloni hahmottaa paremmin. Alastonkuvia ei tarvitse laittaa, tärkeintä olisi laittaa kuva, josta saa selvän suurin piirtein mallin vartalosta.

Pahin mahdollinen virhe on laittaa hakemukseen kuva omista sukupuolielimistään. Sukupuolielimillä ei ole tässä työssä mitään merkitystä, vaan vartalolla ja sen varjoilla. Eräs opettaja kertoikin saaneensa joskus työvoimatoimiston kautta mallia hakiessaan sähköpostiinsa myös lähikuvia toosista ja pipuleista. Sukupuolielinkuva kertoo lähinnä siitä, ettei tajua työn pohjimmaista merkitystä.

Hakemuksessa voi myös korostaa ymmärtävänsä, että tietää joutuvansa olemaan alasti ja että kyseessä on piirrustusmallin työ. Joskus joillekin malleille on tullut yllätyksenä se, että vaatteet pitää riisua pois: eräskin tyttö oli kuulemma järkyttynyt pahanpäiväisesti, sillä hän oli luullut taidemallin työn olevan sitä, että hänestä tehdään hienoja maalauksia hänen poseeratessa omissa vaatteissaan. Samoin osa malleista luulee pääsevänsä valokuviin taidemalliksi.

Millaista vartaloa alastonmallilta vaaditaan?
- Taidemallin vartalolta ei vaadita mitään! Ainoa tarvittava on terve itsetunto ja sen verran hyvä yleiskunto, että jaksaa pysyä paikoillaan 20 minuuttia.

Monilla oppilaitoksilla malleja on useampikin, joten kaikenlaiset ihmiset voivat hakea.

Eduksi voi olla, jos malliksi hakeva on
1) raskaana oleva tai muutoin keskimääräistä pyöreämpi/tukevampi nainen
2) mies (miesmallit ovat harvinaisempia), jolla ei mieluusti olisi aivan täydellinen vartalo
3) olemukseltaan androgyyninen
4) keski-ikäinen tai vanhempi.

Tärkeintä olisi poiketa jonkin verran tavallisesta, sillä perinteisen antiikin Kreikan ajan ihanteiden mukaisen nais- ja miesvartalon piirtäminen/maalaaminen/muotoilu on oppilaille liian helppoa.

Kuinka paljon taidemallille on tarjolla töitä?
- Vaihtelevasti. Välillä voi olla hiljaista, kun kursseja ei ole. Parhaimmillaan minulla on ollut noin 30 tuntia ilkosillaan oloa viikossa.

Miten voin estää, etteivät maalaukset minusta leviä mihinkään, jos pääsen malliksi?
(kysymys lisätty syksyllä -14)
- Et mitenkään. Oppilailla on täydet tekijänoikeudet tekemiinsä töihin, joten heillä on oikeus myös halutessaan töitään julkaista. Jos lohduttaa, en ole itse törmännyt netissä yhteenkään omaan alastonmaalaukseeni, paitsi tietysti niihin, jotka olen itse tänne netin maailmaan tykittänyt.

Osa töistä voi päätyä koulun seinälle tai taidenäyttelyyn. Omassa tapauksessani kumpaakin on tapahtunut. Kerran pikkusiskoni sai mukavan yllätyksen, kun kouluun tullessaan hän sai huomata koulun käytävien olevan täynnä maalauksia isoveljestään... Hupsista.

Entä jos haluan itse laittaa töitä blogiin / devianartiin / Facebookiin / tms?
 
(lisätty syksyllä -14)
- Oppilailla on tekijänoikeudet tekemiinsä töihin. Kuviahan voi ottaa mistä tahansa työstä muistoksi, mutta julkaisemiseen pitää pyytää lupaa. Yleensä lähes kaikki oppilaat antavat mielellään luvan työnsä julkaisemiseen, mutta joskus joku on voinut olla niin tyytymätön teokseensa, ettei ole halunnut sitä minnekään. Tällöin päätöstä on syytä kunnioittaa. Itse olen laittanut blogiin maalauksien yhteyteen tekijän etunimen.

Onko tullut tuttuja vastaan? (lisätty syksyllä -14)
- On, mutta korkeintaan puolituttuja. Siinä vaiheessa kokemusta on ollut jo sen verran, ettei ole jaksanut jännittää moisia. Kerran ryhmään osui jopa eräs puolituttu, jonka tiedän aika voimesti ainakin muutama vuosi sitten vihanneen meitsiä ihan täysillä, mutta hänen kuin muidenkin tuttujen käyttäytyminen on ollut ihan ok.

Voiko alaikäinen toimia alastonmallina? Onko työhön ikärajaa? Entä kursseille? (lisätty 11/14)
- En ole koskaan kuullut alaikäisestä alastonmallista. Voi olla, että työ on k-18, kuten monet muutkin työt. Toisaalta alastonmallia ei valokuvata (useimmitenhan kyse on piirroksiin ja muotoiluun mallaamisesta), joten en pitäisi mahdottomana, jos myös alaikäinen voi toimia mallina. Jos alaikäinen hakee hommaan, hän ainakin oletettavasti tarvitsisi siihen vanhempiensa luvan.

Yläikärajaa elävälle mallille ei ole. Vanhemmat henkilöt olisivat alalle oikein tervetulleita.

Kurssille osallistumiseen oppilaana ei vaadita mitään tiettyä ikää. Nuorimmat oppilaat ovat olleet 15-vuotiaita, nuoremmatkin ovat mahdollisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti