maanantai 29. kesäkuuta 2015

Nämä räppärit Suomesta vielä puuttuvat!

Suomalainen hip hop -skene on sangen monipuolinen: on menestyjää, tummaihoista, kaljua, vasemmistolaista, bilettävää ja vakavaa, miehiä ja pari naistakin. Meillä on ärrävikainen rap-tähti Uniikki, kuuro räppäri Signmark, kehitysvammainen, joskin vähemmän tunnettu Kalle Havumäki, onpahan jopa mummoräppäri Eila!

Vaikka erilaisten rap-muusikkojen kirjo on laajaa, se pistää minut myös pohtimaan, onko jokin ryhmä, jolla ei ole edustajaa. Haa, tietenkin, hyvät räppärit! Tämä lienee kuitenkin mahdottomuus, mutta mitä muuta Suomen radioaalloilla voitaisiin päästä kuuntelemaan?

Sossupummiräppäri Kelastinen

Miltä kuulostaisi Kelastinen, velkarästien ja sosiaaliturvan muodostamassa viidakossa liikkuva kaupunkiniilo? Kelasta, sossusta ja kaikista muista niiden yhteyksiin ja alle ja päälle kuuluvista virastoista saisi varmasti roppakaupalla (k)räppiä kasaan. Yhä useampi suomalaisnuori valitsee kotiin makaamaan jäämisen, joten Kelastinen voisi toimia monelle samaistuttavana roolimallina.

Tunnetuimpia hittejä muun muassa Alas ja ojennukseen sekä Pomo haukkuu.

Katse alas ja kädet ojennukseen

Mä saan Kelan luukulta rahaa
Katse alas ja kädet ojennukseen

Antaa mennä, kestän kyllä
Kela kyl mut rahottaa

En jaksa duuniini enää
Voisko saada potkut jo tänään
Pomo haukkuu ja taas kerran pyytää mua jäämään
En tee töitä enää
Kelalle jo tänään
Tuet paukkuu
Jeepäjeejeejee


Seksuaalivähemmistöräppärit
Suomessa ei ole vielä yhtään ainakaan avoimesti miehiin päin olevaa miesräppäriä. Eikä sillä, ei ole naisiinkaan päin olevaa naista, naisethan ovat muutenkin aika marginaalinen ryhmä. Voi olla, että menee aikaa, ennen kuin Suomen radioaalloilla suosituimpien joukossa sylkee kaksimielisesti Pepuksi tai vaikkapa Poskeksi nimetty hoppari, joka räppää rakastamistaan kengistä, huolitellusta ulkonäöstään ja merkkivaatteista.

Koska gay-miehet ovat tunnetusti enemmän ohi meneviä pintaliitoja kuin pitkäaikaisia ja vakavia ilmiöitä, todennäköisesti homoräppärit olisivat yhden hitin ihmeitä, kuten Miksu Gaybriel hitillään Älä puhu heteroudesta (Hee-e-ei, älä puhu heteroudesta / Hee-e-ei, mä en kokeile sitä enää uudestaa) tai Pikku Gay kappaleellaan Me ollaan gay-yhteisö:

Me ollaan gay-yhteisö, me ollaan vähemmistö
Pyllyt repee, kokemus karttuu, toisiaan pannaan ja HI-virus tarttuu


Seksuaalivähemmistössäkin osataan joka tapauksessa olla vakavia. Esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja yhteiskunnallista asemaa pohtiva Gayface voisi olla hyvä esimerkki hitillään Helsinki - San Francisco.

Kun tasa-arvoista avioliittolakia Helsingissä luodaan
Homoseksuaalisuutta normaaliksi tuodaan
Hura huh hah hei
Irtopisteitä Amnestylta saadaan
Sillä niin me tehdään Helsingistä San Franciscoa



Halpojen nettikauppojen räppäri

Monesti suomalaiseen hip hop -kulttuuriin kuuluu elämäntyylillään leveily: on naisia, on autoja, on kultaketjuja ja niin edelleen. Myös lätäkön puolella homma on sama, myös useimmiten katujen kovilla kasvateilla. Siten esimerkiksi Paypalin ja nettitilaamisen auvosta selittävä eBay-räppäri Cheap voisi olla tervetullut ilmiö hiteillään Kuka muu muka, Muovitimantit on ikuisia ja Maniassa.

Kuka muu muka, kuka muu mukaa
CH EE AP

Jos sä et mun tyylii tajuu
Se meinaa et sulla on tyylitajuu

Mä oon maniassa, pannaan tilaa!
Ebayhin rahaa sataa

Mä tilaan Kiinast kamaa vaa-a-aan
(Tänään mun palkka katoo Paypalilla)
Mä tulin törsää tänään, mä meinaan tilaa tänään
Jee-ee
(Tänään mun palkka katoo Paypalilla)

Saatan tilaa Miamista, marit Damista
Panemas barbaroit joita katsot Amazonista

Suotta mulkata, tää on vaan mun tyyli
Vaikkei kamat kestä onneks ei ollut kallista
Tää ei tuu katoo täältä koskaan
Muovitimantit on ikuisiaa-aa
Ja mä lupaan pysyy halpana ja aina kuluttaa koska
Woo-oo-oo
Muovihelmet on ikuisiaa-aa


Isämmaan puallustaja Valkoinen Arjaani

Suomihan hukkuu mustiin miehiin! Tilannetta korjaamaan tulisi aito arjalainen Valkoinen Arjaani, jonka taustat olisivat Perussuomalaisissa nuorissa ja Pihtiputaan TE-toimistolla. Sinisilmäinen (ja jos päätä ei olisi ajeltu kaljuksi, myös vaaleahiuksinen) Valkoinen Arjaani ottaisi kantaa maahanmuuttoon ja kokemaansa puhtaaseen suomalaisuuteen. Still Alive Nazi olisi kehonrakennuksesta pitävän ja värien sotkemista vihaavan, musta-valkoisen maailmankatsomuksen omaavan, mutta muutoin valkoisen miehen suurin hitti. 

Still alive nazi
Kuka sano et mustat saa Suomest duunii?
Älä usko niit se on pelkkä satu
Valkonen Arjaani, äijä ei oo neekeri
Vaan Stadin ainoo whaitti
Sä halusit saada työläisii ilman palkka, naahhh jäbä
Sun pitää olla aivan vitun ahne yrittäjä, still alive jäbä


Poliisiräppäri Sami Supotage
Koska Fobba on muuttunut vakavasti otettavasta nettipoliisista meemiksi jo aika päiviä sitten, Suomen poliisi lanseeraa kyttäräppäri Sami Supotagen, joka esitellään poliisien erinomaisuutta esittelevissä musiikkivideoissaan lukuisissa kohtauksissa James Bond -tyyliin. Räiskintää, takaa-ajoja, murrettavia koodeja... Todellisuudessa Sami Supotage on poliisille työpalvelukseen tullut pienimunainen sivari eikä mitenkään tekemisissä Suojelupoliisin, tuttavallisemmin Supon, kanssa, mutta sitähän ei tarvitse yleisölle kertoa. Näyttävillä propagandakohtauksilla poliisilaitoksen mainetta kohennetaan ja mahdollisesti ihmisiltä alkaa löytyä ymmärrystä kovemmillekin otteille valtionlaitosten suunnalta. Tunnetuin hitti hieman kaksimielinen (?) Pamput hytkyy.

Vaikka rikollisten rankaisu on vetelää
Niin et oo syytön varmaan sä itsekään
Mut aina kun sä puhut pahaa kytistää
Se saa mun pampun hytkymään

Se saa mun pampun hytkymään
Hy-hy-hytkymään



Luontosaarnaajaräppäri
Ympäristöasiat eivät ole toistaiseksi lyöneet läpi suomalaisissa teksteissä, eikä edes rohkeista kannanotoistaan tunnettu Eila-mummokaan ole puuttunut ilmastonmuutoskysymyksiin. Tarvittaisiin joku rento, lunkisti, sopivan saarnaavasti ihmisen suhteesta ympäristöön saarnaava Kukka Poika, jonka tuotantoon kuuluisivat Kylmästä lämpimään (ilmastonmuutos on täällä!), Älä osta nyt ja Jäsen kokoomukses.

Mä tulin kylmästä lämpimään
Ilmastonmuutosta estämään
Ja vaikka onkin kuumaa siellä

Ei oo liian myöhästä vielä

Pystymetsää ja laakeeta peltoo
Niit olemassa kohta enää ei oo
Kaivinkoneet kaivaa kauppakeskusta niityllä
Oot turhamainen ja ahne paska
Aina luontoa turhuuksiin tuhlaamassa
Jätä ostokset kauppaan, luonto kiittää kyllä


Kun me tavattiin mielenosoitukses
Enpä olis sitä arvannut
Että sä oot jäsen kokoomukses
Ja vihreenä mä lemppasin sut

--------------------------------------------------------------------------

- Kiitoksia ideoita erityisesti Gayfaceen ja Valkoiseen Arjaaniin antaneille henkilöille! ^^
- Valitettavasti kissoista ja eläinrakkaudesta räppäävä Sini Ahotage jäi pois tästä tekstistä. Ehkä Sini saa vielä joskus mahdollisuuden. Ehkä myös transsukupuolinen räppäri olisi paikallaan, mutta mikä hänen taiteilijanimensä olisi?
- Anna toki palautetta tästä tekstistä. Mikäli mieleesi tulee sopivia räppäreitä, heitä toki kommentteihin.
- Koska tämä on tylsä blogi, jossa on liian vähän kuvia, laitoin koristeeksi meemikuvia rakkaista rap-tähdistämme.

6 kommenttia:

  1. onhan tota sossupummi- ja hippiräppiä vaikka muille jakaa :D huge l, juju, pyhimys, paarma, salomo yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi pahus, näinkö on :D Nimet eivät sano mitään, mutten voikaan tituleerata itseäni suomalaisen hopin asiantuntijaksi. Olisihan Kelastinen silti sossupummiräppärien ykkönen hei! ; D

      Poista
  2. Rasistista, epäkypsää ja mukahauskaa paskaa ilman minkäänlaista tietoa aiheena olevasta alakulttuurista.

    2/10

    Sieg heim

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Massamusiikkiahan tässä on käsitelty eikä mitään alakulttuuria. Rasistisuuden, epäkypsyyden ja mukahauskuuden allekirjoitan täysin. : D Valitettavasti yksinkertainen parodia hauskuuttaa esim yhteiskunnallista huumoria enemmän.

      Poista
  3. Sen lisäksi, että nuo sossupummiräppärit (ai kun sattui sydämeen käyttää termiä väärin, mutta menkööt) on mainittu, nii Asa on täyttää jotenkin Luontosaarnaajaräppärin kuvauksen.

    Ei ollu ErQ sun paras parodia, koska et ollu ottanut tarpeeksi asiasta selvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teksti on kokonaisuudessaan saanut hyvin ristiriitaista palautetta: osan mielestä tämä on yksi parhaimmista koskaan, osa taasen on nähnyt, etten ole perehtynyt aiheeseen tarpeeksi.

      Ehken ole / osaa olla itse tarpeeksi itsekriittinen tätä tekstiä kohtaan, mutta tarkoitushan tosiaan oli huvitella massamusiikkia tekevien muusikoiden nimillä: niillä, joilla on vähintään yksi "koko kansan tuntema hitti" tms. Esimerkiksi Asa on runsaammasta tuotannostaan todennäköisesti kansalle tuntemattomampi kuin vaikkapa Musta Barbaari tai Sini Sabotage. Tietty jos viittauksia olisi ollut myös vähemmän tunnettuihin tekijöihin, olisi tämä teksti varmasti ollut hauskempaa luettavaa enemmän suomalaisesta rapista pitäville.

      Poista