sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Hyökkäämättömyyssopimuksia ja hervottomia vaaliväitteitä: tässä historian surkeimpia lupauksia!

Nykyajan kauneuskriteereillä Kleopatraa ei vättämättä enää pidettäisi kauniina. Eikä ehkä enää Elisabeth Tayloriakaan viime vuosikymmeninä.
4000 eKr.

Ei kannata vaatia lupauksia, joiden lopputuloksesta ei ole tietoa. Kuutisen tuhatta vuotta sitten Jumalan kerrotaan kehottaneen Aatamia ja Eevaa olemaan hedelmällisiä ja täyttämään maa. Esivanhempamme tekivät työtä käskettyä, ja nykyään Telluksen kantokyky alkaa olla koetteilla koko seitsemän miljardin konkkaronkan ylläpitoon. Sen sijaan luojamme jälkeläinen ei ole osoittautunut erityisen kummoiseksi lupauksenlunastajaksi: parituhatta vuotta sitten isänsä luokse visiitille lähtenyt hemmo lupaili palaavansa pian, vaan eipä ole näkynyt.

35 eKr.

Vähänpä tiesi Marcus Antonius nimittäessään Kleopatran kuningattarien kuningattareksi ja luvatessaan Egyptin kuningattarelle Kyproksen ja alueita Lähi-idästä. Maken mahtailevat tarjoukset saivat kuitenkin Octavianuksen mustasukkaiseksi ja julistamaan sodan. Kyproksen-loma ja matkat itään vaihtuivat kummankin rakastavaisen osalta hävittyyn sotaan ja itsemurhaan. Ei siis kannata lupailla liikoja, tai voi päästä hengestään!


1930-luku

Menestystä, maailmanherruutta ja tuhatvuotinen valtakunta. Vaikka poliitikkojen vaalilupaukset ovat kautta aikain olleet liioittelevaa unelmahuttua, Adolf Hitlerin ja natsien vaaliteemat eivät olisi voineet mennä enempää mönkään. Liittoutuneet voittivat saksalaisten kansallislajin uusintaottelun 40-luvun puoleenväliin tultaessa ja natsi-Saksan ikäkin jäi kaksitoistavuotiseksi. Lupaamisen taitoa ei muutenkaan osattu toista maailmansotaa edeltäneessä Euroopassa. Saksan ja Neuvostoliiton välinen Molotov-Ribbentropin hyökkäämättömyyssopimus oli alusta asti suunniteltu rikottavaksi – vai uskoiko joku oikeasti, että Stalinin ja Hitlerin kaltaiset sotahullut eivät olisi halunneet mitellä lopuksi toisiaan vastaan?

1994

Kaikkiin lupauksiin ei kannata luottaa liian sinisilmäisesti. Tämän sai karvaasti kokea esimerkiksi Ukraina, joka taivuteltiin luovuttamaan Venäjälle vastikään hajonneen Neuvostoliiton ydinkärjet. Jos Ukraina luopuisi alueilleen jääneistä ydinaseista, maa saisi pitää Krimin. Noh, se ei ole tyhmä joka lupaa, vaan se joka uskoo.

1997

Yhdysvaltalainen pappi Glenn Wolfe solmi elämänsä aikana eri naisten kanssa yhteensä 29 avioliittoa, lupausta yhteisestä elämästä kuolemaan saakka. Suhteista kuitenkin 24 päättyi kuitenkin eroon. Jotkut vain osaavat vetää paremmin kuin Elisabeth Taylor ja Frendien Ross yhteensä.

2000-luku

Alkanut vuosituhat on ollut maailmanloppujen aikaa: uusia päätöspäivämääriä satelee kuukausittain, ja perusteina uskomuksille ovat milloin terroristit, paahtoleipään ilmestynyt Neitsyt Maria, ufojen hyökkäys, maya-kansan kalenterin epämääräisyydet tai Raamatun jakeiden määrä tietyllä umpimähkäisesti valitulla luvulla. Kummallista kyllä, yksikään ennustus ei ole toistaiseksi osunut oikeaan.


2015
Valtaan liittyy myös vastuuta. Vaalilupaukset eivät ole kuten vessapaperi, joka voidaan vetää tuosta vain pöntöstä alas. Kiitos koulutuslupauksesta, Sipilä ja kumppanit!

--------------------------


Olen satunnaisesti kirjoitellut juttuja Helsingin yliopistossa viestintää opiskelevien ainejärjestön lehteen, Groteskiin. Groteskin voisi määritellä riettaaksi ja relevantiksi journalismiksi, joka uskaltaa kyseenalaistaa, kysyä ja käsitellä mitä haluaa. Lehteä on jaossa ilmaiseksi esimerkiksi Kaisaniemen kampuksella Kaisa-talossa. Tämä juttu julkaistiin noin vuosi sitten Groteskin numerossa 1/2015, jolloin lehden teemana oli lupaus. Julkaisen tämän päätoimituksen luvalla myös omaan blogiini.

http://groteski-magazine.fi/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti