sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Ota itseäsi niskasta kiinni: näin selätät noroviruksen!



Norovirusepidemia jyllää. Risteily, kouluruokalan juustosämpylä, kättely, sairaala – mikään asia tai paikka ei näytä olevan turvallinen.

Mitä tehdä, jos löysää pukkaa sekä ylhäältä että alhaalta? Nämä kuusi vinkkiä auttavat selviämään.

1. Ajattele positiivisesti. Kyllä se siitä. Se on vain joku norovirus. Onhan se nöyryyttävää, kuinka muutama yksittäinen kappale proteiinimassaa saa koko kehon voimaan pahoin, mutta siihen täytyy vain asennoitua pirteän positiivisesti. Who cares about the noro hey!

2. Tee edes joitain pieniä tekoja. Tiskaa. Siivoa. Hoida pois alta noita pieniä, roikkumaan jääneitä tehtäviä. Laskeskele valmiiksi verovähennykset. Soita isovanhemmillesi, tädillesi tai kummillesi. Kolaa lumet pihalta. Käy lenkillä tai salilla. Kirjoita bestseller-romaani tai juokse maratoni. Jos et jaksa suorittaa, toteuta unelmiasi; lähde pienelle risteilylle, lennä rantalomalle Kreetalle tai lähde kiertämään Tiibetin vuoristoa. Opettele laskettelemaan tai ilmoittaudu nykytanssiryhmään. Hyppää benji-hyppy. Älä anna noroviruksen haitata tavallista elämää.

3. Ota itseäsi niskasta kiinni. Yrittäisit edes. Negatiivisella asenteella ei saada aikaan mitään. Se, että jäät sängyn pohjalla makaamaan ja oksentelemaan, ei vaikuta yhtään mihinkään. Sillä et saa kotia siistiksi tai uraasi eteenpäin. Se ei kasvata kansantaloutta. Miksi lojua kotona purjossa ja kuunnella angstaten Sannia, kun voit menestyä ja saavuuttaa elämälläsi vaikka mitä? Käy suihkussa, laita itsesi ihmiseksi. Norovirus ei ole syy olla pitämättä huolta itsestään.

4. Työ on paras lääke. Norovirus tuntuu varmasti pahalta, ymmärrän sinua täysin. Mutta kuten aina, työ on paras lääke pahoinvointiin. Töitä tekemällä parannut noroviruksesta maagisesti, ja jaksat taas. Kyllä viimeistään sitten, kun tilillesi tipahtaa ensimmäinen itse ansaittu palkka, ymmärrät duunin painamisen mahtavuuden. Ota työtä edes lyhyeksi aikaa vastaan, kyllä sä ainakin pari päivää jaksat rehkiä! Siivoaminen tai pikaruokalassa työskenteleminen, nekin ovat kuule jotain – noroviruksesta huolimatta mitään työtä ei kannata väheksyä.

5. Tiedän, mikä sinulle on parasta, vaikken olekaan norovirusta sairastanut. En ole tosiaan koskaan kärsinyt noroviruksesta eikä minulla ole aavistustakaan, miltä se tuntuu. Uskon kuitenkin, että kohtalaisesti toimeentulevana, erinomaisen vastustuskykyisenä ja ylienergisenä ihmisenä tiedän, mikä myös sinulle on hyväksi. Ryhtiä pyttyyn siis, kyllä se siitä!

6. Oliko norovirus itse asiassa ihan oma valintasi? Välillä voisi miettiä omia elintapojaankin. Oliko pakko syödä se koulun juustosämpylä tai suosia Silja Linea? Missä yksilönvastuu? On turha jälkiviisastella, mutta ruoka kannattaa pyöräyttää vaikka desifiointiaineessa ennen syömistä. Ei ole noroviruksettomien tehtävä ottaa vastuuta siitä, että toiset jäävät makaamaan kotiin epimediansa kourissa.

Toivottavasti näistä on apua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti