lauantai 23. toukokuuta 2015

Toukokuun ihQutusbiisi

Elämä ilman ihQutusta ei olisi elämisen arvoista.
Olen oppinut, että monet ihmiset luulevat tietävänsä, mikä on hyvää musiikkia. Todellisuudessa he tietävät siitä vähän. Ehkä etuni on, että tiedän, ettei musiikkimakuni ole hyvä. Mitä edes on hyvä musiikki? 


https://vimeo.com/126036394
(Kappaletta ei ole julkaistu virallisesti, joten se poistetaan jatkuvasti Youtubesta. Siksi Vimeo-linkitys)


Toukokuun ihQuinta on Giorgio Moroderin ja Britney Spearsin yhteistuotos Tom's Diner, joka on uudistettu tanssijytkeversio samannimisestä kasarihitistä. Britney Spearsin hennon käheä ääni yhdistyy Moroderin pulputtaviin taustoihin saumattomasti, ja du-du-du -hyräilyn aikana kappale saavuttaa huippunsa.

Italialaistaustainen Moroder oli ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön syntikkaa tuotantoonsa 70-luvulla. Hän tuotti joukon 70- ja 80-luvun suuria hittejä, muun muassa Donna Summerin I Feel Love. Hänen pulputtava soundinsa, robottiäänet ja vahva jytke loivat pohjan musiikkigenrelle, joka nykyisin tunnetaan nimellä EDM, elektroninen tanssimusiikki. Moroderin musiikille tyypillistä on sen ajattomuus – esimerkiksi 70-luvun lopulla tehty kappale "Chase" kuulostaa vieläkin modernilta.

Moroderin suosio alkoi laskea 80-luvulla, jonka jälkeen hänen uransa hiipui. Vuonna 2013 hän kertomansa mukaan oli elänyt tavallista eläkeläisen elämää ristisanoja ratkoen, kun Daft Punkin hitti "Get Lucky" ja albumi "Random Acces Memories" muuttivat kaiken. Moroder oli mukana albumin teossa, ja bändi omisti ihailemalleen dj:lle kokonaisen biisin, "Giorgio by Moroder". Maailman kiinnostus heräsi jälleen, keikkatarjouksia alkoi pursuta, ja 2014 Moroder oli Pharrel Williamsin ja Daft Punkin ohella ottamassa vastaan Grammya vuoden parhaasta albumista.

Kesäkuussa 75-vuotias tanssimusiikkiveteraani julkaisee ensimmäisen albuminsa kolmeenkymmeneen vuoteen. Levy pitää sisällään muun muassa Kylie Minoguen, Britney Spearsin, Charli XCX:n ja Sian kanssa tehdyn yhteistyön hedelmiä. Osa kappaleista on jo Spotifyssa, "Tom's Diner" valitettavasti ei.

Kokonaisuudessaan vuosien ajan seuraamani ja arvostamani musiikkineron uutta kukkaanpuhkeamista, musiikillista renesanssia, on ollut ilo seurata viimeisen parin vuoden aikana. Eikä menestys näytä päättyvän tähän, nimittäin Moroderin tiedetään työskentelevän tällä hetkellä Lady Gagan ja Lana Del Reyn kanssa – mahdollisesti hänen kädenjälkensä saatttaa näkyä laulajattarien tulevilla studioalbumeilla.

Giorgio Moroder on 75-vuotiaana vanhin henkilö, jonka kappale on päätynyt kuukauden ihQutukseksi, syrjäyttäen aiemman ennätyksen haltijan Frederikin, joka oli 68-vuotias kesäkuussa 2013, jolloin "Missä on jatkot?" oli kuukauden ihQutus. Britney Spears on ollut aiemmin ihQ elokuussa 2011 ("I Wanna Go") ja maaliskuussa 2008 ("Piece of Me").

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti